Ekmek israfını önleme adına bir çok tarifler var. Bazı dönemlerde benim evimde de oldukça fazla ekmek artıyor. Bunları ya biriktirip süt satan hanıma veriyoruz veya ekmek kıtırı , börek hamuru , kolay pizza .. vs. olarak tüketmeye çalışıyoruz. Daha çok gıda olarak tüketiyoruz. İş yerimde ve evimde iştahla yediğimiz tarifi resimli olarak aşağıda sizlerle paylaşıyorum.
Ekmeğe hürmet edin. Zira o, yerin göğün berekâtındandır. Kim ki düşen kırıntıyı yerse, günahı affolunur.
(Hz. Abdullah ibni Ümmi Haram)
Bayat Ekmek Pizzası
Mazlemeler :
1 veya 1,5 ekmek için
Sosis
Domates
1 çay kadar bardağı sıvı yağ ( Ben bazen koymuyorum. )
1,5 su bardağı Kaşar Peynir (Köy peyniri veya Çağlayan bez tulum olabilir)
Yeşil Biber
Kapya ( Kırmızı Biber )
Haşlanmış Mısır
Biberli Yeşil Zeytin
1 çay kaşığı kekik
1 tutam karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı süt veya su ( Süt kullanacağım zaman sütü bir yumurtayla çırpıyorum )
( Siz damak tadınıza göre malzemeleri arttırabilir veya azaltabilirsiniz.)
YAPILIŞI : Bütün malzemeleri küçük küçük doğruyoruz. Bir kabın içinde süt veya su hariç hepsini karıştırıyoruz. Ölçüsünü vermediklerimin hepsini göz kararı ayarlıyorum. Hangisini fazla seviyorsanız ona göre ayarlayınız. Tepsimizi yağlayıp dilimlenmiş ekmekleri dip dibe diziyoruz. Üzerine su veya sütü gezdiriyoruz. En son bütün malzemeyi eşit olarak ekmeklerin üzerine dağıtıp elimizle iyice bastırıyoruz. Önceden 175 derecede ısıtmış olduğumuz fırına ekliyoruz. Pişme süresi 15 - 20 dk.
AFİYET OLSUN. EKMEKLERİMİZ ZİYAN OLMASIN :-)
ayyyyy ben bayılıyorum buna ama mısır koymuyorum :) sabah kahvaltılarda çok güzel oluyor:) bayat ekmekleri bununla degerlendirmeye başladıktan beri içim rahat ediyor:) çünkü ekmek evde israf olunca çok vicdan azabı çekiyordum :( ellerine saglık :)
YanıtlaSilAfiyet olsun canım :-) . Bazen pideylede yapıyorum şahane oluyor.
Silannem çok yapar :) çok çok severim elinize sağlık
YanıtlaSilRica ederim. Afiyet olsun. Kim sevmez ki :-) . Yapılınca koca tepsi bitiyor.
Sil